Home » Știri » Știri sociale » Locul din România unde străzile nu au nume, ci numere. Motivul nebănuit

Locul din România unde străzile nu au nume, ci numere. Motivul nebănuit

Cojocaru Cristian / 17.11.2021, 16:53
Locul din România unde străzile nu au nume, ci numere. Motivul nebănuit

În majoritatea orașelor din România, străzile au nume ale unor personalități. Află însă că există și orașe unde străzile nu au nume, ci numere.

Orașul din România unde străzile nu au nume

Suntem obișnuiți ca străzile să aibă nume însă, în România există trei localități ale căror străzi poartă cifre în loc de nume. Prima este Pecica din Arad, cea de-a doua este Sulina, iar cea de-a treia este comuna Gostinu, din Giurgiu. În cazul Pecica, această hotărâre a fost luată în anul 2002, din cauza conflictului între cele două naționalități, și anume cea maghiară și cea română.

În cazul Sulinei acest lucru s-a înfăptuit din comoditate, însă în Giurgiu, lucrurile stau puțin mai diferit. Astfel, autoritățile au hotărât ca localitatea să aibă străzi numerotate, la fel ca în New York pentru a evita potențialele discuții care s-ar fi iscat. Așadar, pentru ca oamenii să nu se supere, primarul localității Gostinu a hotărât numerotarea străzilor în locul denumirii acestora.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

”Nu vreau ca oamenii să se supere că am avut vreun interes în denumirea vreunei străzi. Avem exemple în alte localități, unde avem «Ulița Primarului», «Ulița Secretarului» sau «Ulița Învățătorului» sau «Pescarilor» și «Agricultorilor». Pentru a evita orice conflict de această natură, am găsit soluția de compromis de a numerota fiecare stradă și fundătură din localitate. Chiar și șoseaua care traversează comuna, dacă în alte părți se numește «Șoseaua Principală» sau «Strada Giurgiului» ori poartă alte denumiri de localități, la noi se numește, simplu, «Strada DJ 507A»! Chiar și Primăria se află pe Strada 10, la numărul 1!”, spune primarul localității Gostinu, Dumitru Văcaru.

Numerotarea străzilor din Gostinu a fost deja aprobată de către Consiliu Local, iar acum urmează ca acest lucru să fie publicat în Monitorul Oficial. Astfel, dacă până acum, pe buletinele cetățenilor apărea doar ”Comuna Gostinu, Sat Gostinu”, de acum încolo va fi adăugată și strada care va avea un număr.

străzile au nume
Primarul localitatii Gostinu din Giurgiu a decis numerotarea strazilor

Sistemul american a fost preluat de români

Cu toate acestea, din cauza deficitului de materie primă al buletinelor, acest lucru nu se va întâmpla prea curând, excluzând cazurile celor care au nevoie urgentă de actul de identitate pe motive diferite. Oamenii comunei sunt muțumiți de noua modalitate de denumire a străzilor. Aceștia sunt de părere că este mult  mai ușir de reținut, mai ales în cazul copiilor.

În comuna Gostinu se regăsesc 79 de străzi, dintre care 30 sunt fundături și poartă denumirea străzii căreia i se mai adaugă A sau B. Potrivit unui locuitor, el locuiește pe strada 19 la numărul 19, astfel că îi este aproape imposibil să uite vreodată unde locuiește. Acest sistem de numerotare a străzilor provine din America.

Astfel, începând cu anul 1811, străzile din Manhattan, New York erau numerotate deja atunci când s-a stabilit planul arhitecutral. La acea vreme, americanii au pus la punct o adevărată hartă în ceea ce privește denumirea fiecărui bulevard și a fiecărei străduțe, acoperind o suprafață de 87,5 kilometri pătrați.

Ulterior, pe alocuri au mai intervenit modificări. Cu toate acestea, sunt peste două secole de când străzile din Manhattan poartă aceleași numere, astfel că Bulevardele 1st, 2nd, 3rd și 5th nu și-au schimbat vreodată numerotarea sau denumirea. Străzile numerotate se regăsesc și în țări precum Germania, Canada, Cuba, Ungaria, Iran, Portugalia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie sau Olanda.