Home » Știri » Exodul medicilor: Peste 14.000 de cadre medicale lucrează în străinătate

Exodul medicilor: Peste 14.000 de cadre medicale lucrează în străinătate

Octavian Palade / 04.11.2016, 13:19
Exodul medicilor: Peste 14.000 de cadre medicale lucrează în străinătate

Exodul medicilor români atinge cifre alarmante. Numai în Franța și Germania lucrează aproximativ 8.000 de doctori din România.

Exodul medicilor îi îngrjorează pe reprezentanții  Colegiului Medicilor din România. Peste 4.000 de doctori români lucrează în Franţa, iar în Germania numărul lor se apropie de această cifră, scrie news.ro.

Cifrele sunt reale, deoarece sunt transmise de către autorităţile profesionale din respectivele ţări, a declarat vineri Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), la Adunarea Generală Extraordinară a CMR.

„Numărul medicilor români din Franţa depăşeşte 4.000. În Germania, au ajuns şi acolo cam la 4.000. Ceea ce este de remarcat este că numărul şi rata intrărilor în Germania au crescut exponenţial în ultimii trei-patru ani. În Germania aproape că i-au ajuns pe cei din Franţa”, a declarat președintele Colegiului Medicilor din România.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Conform datelor centralizate de Colegiul Medicilor, în Marea Britanie lucrează peste 3.000 de doctori români, în Belgia – 600, în Italia – circa 400, iar în Spania – tot tot aproximativ 400.

Medici români mai pot fi întâlniți în spitale și clinici din Statele Unite, Australia şi alte ţări, conform datelor primite de CMR de la organismele profesionale omoloage.

„Putem spune că în străinătate lucrează undeva peste 12.000-13.000, către 14.000 de medici români”, a precizat Gheorghe Borcean.

La întrebarea câte avize sunt cerute anual de către medici pentru a lucra în străinătate, preşedintele CMR a răspuns că această cifră nu este relevantă.

„Este relevant câţi medici avem confirmaţi ca lucrând în respectivele ţări”, a încheiat președintele CMR.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, își exprima încă din luna iulie îngrijorarea cu privire la exodul medicilor.

„Am construit extrem de puţine spitale, nu am investit în resursa umană, îi pierdem, este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”, spunea la acel moment ministrul.