Home » Știri » Iohannis: CSAT a avizat pozitiv bugetele pentru instituțiile din domeniul siguranței

Iohannis: CSAT a avizat pozitiv bugetele pentru instituțiile din domeniul siguranței

Sebastian Rotaru / 31.01.2017, 14:58
Iohannis: CSAT a avizat pozitiv bugetele pentru instituțiile din domeniul siguranței

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că CSAT a avizat favorabil proiectele de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale.

Klaus Iohannis a declarat că premierul Sorin Grindeanu s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, ”să vină în completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului”, informează News.ro.

Preşedintele Iohannis a menţionat că proiectul trimis către CSAT prevede o alocare de 2% din PIB pentru MApN, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare.

”Este important de subliniat că acest buget trebuie şi executat, cu folos pentru România şi pentru securitatea naţională a României. Mai simplu spus, este extrem de important ca aceşti bani alocaţi MApN să fie folosiţi pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotării în România”, a subliniat Iohannis.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Klaus Iohannis a afirmat că bugetul MAI este „într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut”, în timp ce toate celelalte bugete (SRI, SIE, STS şi SPP – n.r.) sunt scăzute cu aproximativ 10% faţă de alocarea de anul trecut.

Preşedintele a precizat că, în acest context, s-au avizat favorabil aceste bugete, însă sub condiţia ca acestea să fie majorate la următoarea rectificare în funcţie de nevoi.

„Am analizat toate aceste bugete şi în final CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate naţională. Important de reţinut că Guvernul, prin prim-ministru şi ministrul Finanţelor, s-a angajat ca la recrificarea bugetară să vină în completarea acestor sume acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului”, a spus Iohannis.

Bugetul Serviciului Român de Informaţii (SRI) va fi cu 9,4% mai mic în 2017 decât în anul precedent, reducerile cele mai mari fiind la cheltuielile cu investiţiile şi în capitolul dedicat „ordinii publice şi siguranţei naţionale”. Şi SIE, STS şi SPP vor avea bugetele reduse cu aproximativ 10%.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică, la Antena 3, că instituţiile de siguranţă naţională vor putea funcţiona şi cu bugetele reduse, pentru că sunt oricum mai mari decât în anii trecuţi, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru Administraţia Prezidenţială.