Home » Life & Style » Țările din lume în care sunt permise căsătoriile între persoane de același sex

Țările din lume în care sunt permise căsătoriile între persoane de același sex

Cojocaru Cristian / 10.12.2021, 15:47
Țările din lume în care sunt permise căsătoriile între persoane de același sex

Căsătoriile între persoane de același sex pot avea loc doar în câteva dintre țările lumii. Cu toate că în restul celorlalte țări, acest lucru nu este văzut cu ochi buni, unele cupluri aleg să meargă în țările unde căsătoria între persoane de același sex este legală pentru a-și oficializa legătura dintre ei. Află care sunt țările care au legalizat asta.

Căsătorille între persoane de același sex legale sunt legale în câteva țări din Europa

La 1 octombrie 1989, pentru prima dată în lume, mai multe cupluri gay din Danemarca s-au căsătorit în uniuni civile legale. Totuși, cuplurile homosexuale daneze au trebuit să aștepte până în 2012 pentru a li se permite să se căsătorească în biserică. Dreptul la o ceremonie de căsătorie religioasă a fost permis pentru prima dată în Țările de Jos în 2001.

Au urmat treisprezece țări europene: Belgia, Marea Britanie, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Norvegia, Portugalia, Spania și Suedia. Austria a permis astfel de căsătorii începând cu anul 2019. În Elveția, cuplurile de același sex puteau înregistra un parteneriat civil doar până când parlamentul a aprobat căsătoria la sfârșitul anului trecut.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Oponenții au lansat un referendum împotriva deciziei în cadrul sistemului de democrație directă al Elveției, doar pentru a fi învinși de votul  în care 64% au susținut căsătoria între persoane de același sex. Unele țări permit doar parteneriatele civile pentru homosexuali, inclusiv Croația, Cipru, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia și Elveția.

Guvernul ceh a susținut proiectul de lege care ar face din țară primul membru post-comunist al Uniunii Europene care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex, dar soarta acesteia este incertă. Slovenia permite, de asemenea, parteneriatele civile, dar în 2015 a respins printr-un referendum o propunere de legalizare a căsătoriei persoanelor de același sex.

În 2014, Estonia a devenit prima fostă republică sovietică care a autorizat uniunile civile între persoane de același sex. În România, un referendum care vizează consacrarea interzicerii căsătoriilor gay în constituție a eșuat în 2018 din cauza prezenței scăzute la vot.

căsătoriile același sex
Casatoriile intre persoanele de acelasi sex sunt legale in 30 de tari din lume

Căsătoriile de acest gen pe celelalte continente

Canada a fost prima țară americană care a autorizat căsătoria între persoane de același sex în 2005. În 2015, Curtea Supremă a SUA a legalizat căsătoria homosexuală la nivel național, într-un moment în care era interzisă în 14 din 50 de state. Cu toate acestea, prima căsătorie homosexuală a Statelor Unite a avut loc în 1971, când un cuplu din Minnesota a obținut o licență de căsătorie datorită unei lacune legale trecute cu vederea.

Căsătoria a fost recunoscută oficial în martie 2019, după o bătălie juridică de cinci decenii. În America Latină, șase țări permit căsătoriile între persoane de același sex: Argentina, Brazilia, Columbia, Ecuador, Uruguay și Costa Rica. Capitala federală a Mexicului a autorizat uniunile civile gay în 2007 și căsătoriile în 2009. Jumătate din cele 32 de state au urmat.

Chile a legalizat astfel de uniuni civile  în 2015. Joi, președintele chilian, Sebastian Pinera a promulgat legea potrivit căreia căsătoriile între persoanele de același să fie autorizate. Legea respectivă prevede dreptul de a adopta un copil. Președintele chilian a afirmat că ”a venit timpul pentru egalitatea căsătoriei în țara noastră. A venit timpul pentru a consacra libertatea de a iubi și de a forma o familie”.

Cuba a exclus din noua sa constituție adoptată în 2019 modificări care ar fi deschis calea căsătoriei legale între persoane de același sex. În 2021, un proiect al unui nou cod al familiei a deschis ușa căsătoriilor între persoane de același sex, dar va fi supus la referendum.

În timp ce o mare parte din Asia este tolerantă cu homosexualitatea, Taiwan a devenit în mai 2019 primul din regiune care a permis căsătoria homosexuală. În Japonia, o instanță din nordul Sapporo a decis în 2021 că eșecul țării de a recunoaște căsătoria între persoane de același sex este neconstituțional, într-un prim verdict de referință pe această problemă.

Australia (2017) și Noua Zeelandă (2013) sunt singurele locuri din regiunea Asia-Pacific care au adoptat legi privind căsătoriile gay. În Orientul Mijlociu, unde homosexualitatea este reprimată, Israelul conduce calea în ceea ce privește drepturile homosexualilor, recunoscând căsătoriile între persoane de același sex care sunt oficializate în altă parte, deși nu permite astfel de uniuni în țară.

Mai multe țări din regiunea conservatoare au încă pedeapsa cu moartea pentru homosexualitate, inclusiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Africa de Sud este singura națiune de pe continentul african care a permis căsătoria homosexuală, pe care a legalizat-o în 2006. Aproximativ 30 de țări africane interzic homosexualitatea, Mauritania, Somalia și Sudanul având pedeapsa cu moartea pentru relațiile între persoane de același sex.