Home » Life & Style » Roșești des? Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău

Roșești des? Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău

Manolică Anca / 23.02.2021, 10:52
Roșești des? Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău

De cele mai multe ori avem impresia că ne putem controla foarte ușor emoțiile și reacțiile. Însă, uităm că unele sunt, pur și simplu, involuntare și, oricât am dori să le controlăm, nu putem. Acest lucru este valabil și în cazul înroșirii, un răspuns spontan ce nu poate fi făcut să apară intenționat. Așadar, dacă roșești des, iată ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău.

Roșești des? Iată ce se întâmplă în corpul tău

Roșirea este o reacție naturală la așa-numiul sistem nervos simpatic, care este responsabil pentru unele dintre răspunsurile involuntare rapide ale corpului nostru. Atunci când acest sistem percepe anumite tipuri specifice de emoții, trimite un mesaj către glandele suprarenale pentru a elibera un hormon numit adrenalină, responsabil, de asemenea, pentru declanșarea răspunsului corpului de luptă sau fugă.

Când acest hormon este eliberat, ritmul cardiac începe să crească, ceea ce, la rândul său, determină expansiunea vaselor de sânge, crescând atât nivelurile de oxigen din sânge, cât și fluxul sanguin. Conform studiilor, zonele cele mai susceptibile la înroșire, cum ar fi obraji, gât și urechi (în special), au o structură anatomică diferită care face posibilă această reacție spontană și incontrolabilă. Dar hai să aflăm care sunt cauzele pentru care roșești des.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
  • Emoții: jena, timiditatea, îndrăgostirea sau chiar furia ar putea fi unul dintre motivulele pentru care unele părți ale feței se înroșesc.
  • Temperatura: Dacă temperatura corpului crește din cauza căldurii sau a exercițiilor fizice, este posibil roșești des. De asemenea, frigul extrem poate determina urechile, nasul și obrajii să ia o nuanță diferită.
  • Febra: Când temperatura corpului crește din cauza oricărui tip de proces viral, este normal să apară roșeața. Dacă acesta este motivul, după ce febra scade, înroșirea va dispărea împreună cu restul simptomelor.
  • Alimente sau băuturi: Consumul unui aliment foarte condimentat sau a unuia care conține anumite componente chimice ar putea duce, de asemenea, la înroșirea feței. Același lucru se poate întâmpla dacă bei ceva foarte fierbinte.
Roșești des? Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău
Roșești des? Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău

Diferite abordări ale înțelegerii înroșirii

Chiar dacă încă nu s-a găsit o explicație 100% precisă a motivului pentru scopul pe care îl are roșitul în viața noastră de zi cu zi, totuși, diferiți oameni de știință au venit cu teorii și au prezentat noi ipoteze în conformitate cu dovezile pe care le-au găsit. Dintre acestea, trei teorii au obținut un sprijin mai mare din partea comunității științifice, fiind, în prezent, cele mai acceptate sau plauzibile.

  1. Teoria comunicativă: conform acesteia, roșirea are funcția de a transmite informații interlocutorilor sau altor persoane din jurul tău. Adică, furnizarea de informații fără a comunica verbal. În același timp, permite altora să aibă sau să recâștige încrederea pierdută în persoana care roșește.
  2. Atenție socială nedorită: această teorie susține că înroșirea apare ca o atenționare pentru persoana care te urmărește. Aceasta trebuie să realizeze rapid că nu ești mulțumit de atenția pe care ți-o acordă. Este ceva complet inevitabil și apare ca răspuns la situații în care ești cercetați, lăudat sau pur și simplu când simți că ai prea mult interes sau atenție nedorită de la o altă persoană.
  3. Expunere: în acest caz, roșeața ar apărea ca răspuns sau ca o consecință a fricii în privința unei informații private, cum ar fi un secret sau o minciună, care ar putea fi descoperite sau dezvăluite. Conform acestei teorii, este o modalitate de a se dărui sau de a arăta că ceea ce se insinuează este adevărat.