Home » Life & Style » Pisicile negre chiar aduc ghinion? Cum a apărut de fapt superstiția și cât adevăr conține

Pisicile negre chiar aduc ghinion? Cum a apărut de fapt superstiția și cât adevăr conține

Voicu Costin / 01.02.2022, 20:00
Pisicile negre chiar aduc ghinion? Cum a apărut de fapt superstiția și cât adevăr conține

Poate ați mers pe stradă alături de persoane superstițioase și vi s-a întâmplat să întâlniți o pisică neagră. Cu siguranță ați auzit din gura acelei persoane că aceasta aduce ghinion, dacă vi se intersectează drumurile. Superstiția legată de ghinionul adus de pisica neagră este una dintre cele mai cunoscute. Este un mit sau o realitate?

Pisica neagră aduce ghinion?

Pisica trăiește pe lângă casele oamenilor de cel puțin 3500 de ani, fiind folosită de către egipteni pentru a ține șoarecii departe. În ciuda procesului de domesticire, pisica nu și-a pierdut abilitatea de a trăi în sălbăticie. Conform unui studiu din 2012, felinele au fost prima dată domesticite în anul 2200 î.Hr.

Pe lângă rolul de protector al casei alungând rozătoarele, multe gospodării dețineau cel puțin o felină, la acea vreme pisicile fiind considerate simboluri ale norocului.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Potrivit mitologiei egiptene, zeița Bastet, cunoscută ca protectoare împotriva bolilor și a spiritelor rele, avea corp de femeie și cap de pisică neagră. Acest lucru s-a schimbat când împăratul român Teodosiu I a îndepărtat toate riturile păgâne, inclusiv cele legate de zeița Bastet. În următoarele secole, propaganda religioasă împotriva pisicilor negre a devenit o mentalitate colectivă.

De ce pisicile negre poartă ghinion?

Superstiții precum „Ți-a tăiat pisica neagră calea” sau „Mergi 3 pași înapoi când vezi pisica neagră” au început din era Evului Mediu, în Europa. Legenda porneşte de la un bărbat și fiul său care au dat peste o pisică neagră și au încercat să o alunge aruncând cu pietre în ea. Pisica rănită a intrat în casa unei femei despre care se zvonea că ar fi vrăjitoare.

Apariția femeii învinețită și șchiopătând a doua zi, le-a creat impresia oamenilor că pisica a luat chipul femeii și că este o creatură păgână care poate lua orice înfăţişare își dorește.

Din cauza blănii lor negre, alte teorii sugerează că în această perioadă, oamenii au început să vadă pisicile negre ca un semn al morții și al ghinionului precum corbii și ciorile. Din păcate, credința oamenilor în astfel de superstiții le-au adus bietelor animale doar suferință. „Semne rele” trimise de vrăjitoare și personaje mitice, oamenii au încercat să scape de acestea alungându-le pe străzi, în Europa mii de pisici, fiind chiar ucise.

În diferite colțuri ale lumii pisica neagră este considerată o ființă aducătoare de ghinion: în China – foamete și necazuri, în Italia – moarte, în Germania – veste proastă, în Statele Unite – necazuri și blesteme, și în România – ghinion.

Ciuma poate fi provocată de pisici?

Ciuma bubonică care a apărut în Europa în jurul anilor 1300 a dus la moartea a milioane de decese. Cunoscută și sub numele de Moartea Neagră, boala a fost adusă pe bătrânul continent prin prisma navelor comerciale.

Rozătoarele și purecii de la bordul navelor au infestat străzile orașelor și astfel au dus la răspândirea ciumei. Pe măsură ce numărul felinelor scădea, populația de rozătoare s-a înmulțit favorizând răspândirea rapidă a bolii.

Unii consideră că pisicile negre aduc noroc

Marinarii au început să aducă pisicile la bordul navelor începând cu secolul VIII, nu doar pentru a ucide rozătoarele. Se credea că acestea preziceau cu exactitate vremea și îi protejau pe navigatori de necazuri.

Dacă în unele țări ale lumii, pisica neagră spune că aduce ghinion sunt unele state care cred că animalul aduce noroc. În Japonia, o pisică neagră îți poate aduce dragostea în casă, în timp ce în Anglia și Irlanda este de bun augur ca o felină să îți taie calea. În Scoția, pisicile negre sunt considerate semn de prosperitate. Atâtea țări, atâtea superstiții!