Home » Life & Style » 56 lucruri mai puțin știute despre Afganistan. Ce lucruri sunt interzise cu desăvârșire aici. De ce nu ai voie să te uiți în ochii unei femei afgane

56 lucruri mai puțin știute despre Afganistan. Ce lucruri sunt interzise cu desăvârșire aici. De ce nu ai voie să te uiți în ochii unei femei afgane

Cojocaru Cristian / 17.08.2021, 11:35
56 lucruri mai puțin știute despre Afganistan. Ce lucruri sunt interzise cu desăvârșire aici. De ce nu ai voie să te uiți în ochii unei femei afgane

Afganistanul, oficial Republica Islamică Afganistan, este a 37-a țară cu cea mai mare populație din lume. Capitala și cel mai mare oraș al său este Kabul, iar Pashto și Dari sunt limbile sale oficiale. Acestea sunt lucruri știute despre Afganistan, însă există câteva care cu siguranță nu le știi.

Lucruri mai puțin știute despre Afganistan

Chiar dacă unele dintre ele, sunt lucruri știute despre Afganistan de foarte mulți oameni, există și câteva fapte interesante care, cu siguranță te vor uimi și te vor face să privești altfel țara care a fost devastată de război în ultimele decenii.

1. Kabul, capitala Afganistanului, este cel mai mare oraș al său.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

2. Afganistanul este o țară fără ieșire la mare. Iran, Pakistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan și China se învecinează cu Afganistanul din toate părțile.

3. Oamenii din Afganistan sunt numiți afgani, iar moneda lor este afgană. De cele mai multe ori, oamenii confundă utilizarea acestor doi termeni.

4. Agricultura este principala sursă de venit pentru afgani. Afganistanul este, de asemenea, bogat în resurse naturale precum gazul natural și petrolul.

5. „Buzkashi” este jocul național al Afganistanului. Jucătorii din două echipe încearcă să prindă o capră în timp ce călăresc pe un cal. Acest joc se joacă de secole și este un sport dur.

6. Afganistanul a devenit independent pe 19 august 1919. Au purtat trei războaie cu Marea Britanie, după care s-au declarat independenți. Nu erau conduși direct de britanici, dar afacerile lor externe erau influențate de Regatul Unit.

7. Afganistanul a fost în știri mai mult decât orice altă țară în ultimul deceniu.

8. Anul Nou este sărbătorit de afgani pe 21 martie. Ei îl numesc „Nawroz”. Este un festival pre-islamic, care este sărbătorit de o adunare de mii de călători din Afganistan către orașul Mazar-e-Sharif. Există o moschee în centrul orașului. Este cunoscută sub numele de Moscheea Albastră sau „Altarul lui Hazrat Ali”, vărul și ginerele profetului islamic Muhammad.

9. Acoperirea telefonului mobil este disponibilă în peste 90% din țară. Telefoanele mobile sunt simboluri de stare.

10. Sărbătoresc noaptea poeziei joi în orașul vestic Herat. Oamenii de toate categoriile de vârstă se adună acolo pentru a împărtăși versuri moderne și antice de poezie și se pot răsfăța cu niște mâncăruri delicioase împreună cu niște ceai dulce.

11. Alexandru cel Mare a capturat orașul Herat în 330 î.Hr. și a construit cetatea sa veche. Alexandru a avut un fiu cu o femeie frumoasă din provincia Balkh din Afganistan.

12. Arnold Schwarzenegger este băiatul poster în multe dintre centrele de construcție musculară din Afganistan. Se spune că el arată ca un afgan.

13. Aerodromul Kandahar a fost odată cea mai aglomerată pistă de aterizare cu o singură pistă din lume, când gestiona între 1.700 și 5.000 de zboruri pe săptămână. Aici NATO și-a instalat prima capacitate completă de trafic aerian într-o țară non-NATO.

14. Cei mai mari Buddha din lume (doi dintre aceștia) au fost construiți pentru prima dată în Afganistan. Aceste statui au fost distruse de talibani în 2001.

15. Primele picturi în ulei din lume au fost desenate în peșterile „Bamiyan” în jurul anului 650 î.Hr.

16. În Afganistan trăiește o singură persoană de religie evreiască. Se numește Zablon Simintov și este restaurator și comerciant afgan de covoare. S-a născut în 1959.

17. A existat o creștere de 300% a cultivării de opiu în Afganistan în 2013, comparativ cu ultimii șapte ani înainte de invazia SUA. Afganistanul a fost odată cel mai mare producător de canabis.

lucruri știute afganistan
Femeile trebuie sa poarte haine care isi onoreaza modestia si nu sunt revelatoare

Lucruri mai puțin știute despre Afganistan din punct de vedere istoric

18. Afganistanul a fost o țară sfâșiată de război de zeci de ani și a fost sub influența militară a multor puteri, inclusiv sovietice, britanice, mongoli, arabi musulmani, Mauryas și, în ultima vreme, sub puteri occidentale.

19. Se estimează că Afganistanul era locuit de oameni cu cel puțin 50.000 de ani în urmă.

20. Musulmanii arabi au răspândit religia islamului în Afganistan în 642 în era noastră în Herat și Zarang. Au recunoscut Afganistanul drept Al Hind datorită apropierii Afganistanului de India.

21. Budismul și zoroastrismul erau religii dominante în Afganistan înainte de introducerea islamului.

22. Genghis Khan și armata sa mongolă s-au răspândit rapid în Afganistan în 1219 d.Hr.

23. Ahmad Shah Durrani, cunoscut și sub numele de „Tatăl națiunii”, este fondatorul ultimului imperiu afgan. El a fost încoronat în 1747. A consolidat țara din principate și a fragmentat provinciile într-un singur regat.

24. După moartea lui Ahmad Shah Durrani în 1772, i-a succedat fiul său, Timur Shah.

25. În 1776, Timur Shah a transferat capitala Afganistanului de la Kandahar la Kabul.

26. Un război civil a avut loc în țară între 1992 și 1996 și se estimează că cel puțin 50.000 de oameni au murit în țară în lupte cu mujahedini în timpul războiului civil.

27. Talibanii, o mișcare politică fundamentalistă sunnită islamică din Afganistan au condus, de asemenea, țara timp de aproape 5 ani între 1996 și 2001.

28. În 2004, Hamid Karzai a devenit primul președinte ales în mod democratic al Afganistanului.

29. După atacul din septembrie 2001 asupra Statelor Unite purtat de forțele Al Qaeda ale Osama Bin Laden, o coaliție SUA și Marea Britanie a lansat un atac militar asupra marilor orașe din Afganistan, inclusiv Kabul, împotriva regimului taliban.

30. Termenul Afganistan se traduce prin „țara afganilor”.

31. Afganistanul este, de asemenea, țara multor situri istorice. Este a 37-a cea mai populată țară din lume.

32. Amplasarea Afganistanului pe ruta mătăsii i-a conferit diverse avantaje economice și culturale.

33. Afganistanul este considerat ca locul de origine al religiei Zoroastrianism.

Lucruri mai puțin știute despre cultura din Afganistan

34. Pashto, una dintre cele două limbi oficiale ale Afganistanului, a fost declarată limba națională a Afganistanului la începutul domniei lui Zahir Shah.

35. Dari (persană), cealaltă limbă oficială a fost întotdeauna utilizată în scopuri guvernamentale și comerciale.

36. Se estimează că 35% din populația țării vorbește paștoa, în timp ce 50% din populație vorbește dari.

37. Astăzi, deoarece Islamul este o religie dominantă în Afganistan, cultura este puternic influențată de religia păcii și a monoteismului.

38. În Afganistan, majoritatea magazinelor și afacerilor sunt închise vineri, care este ziua sfântă islamică.

39. Viața juridică, politică, economică și personală a afganilor este guvernată de legile islamice.

40. Postul și rugăciunea în timpul lunii Ramadanului este un act obligatoriu, cu excepția câtorva persoane, cum ar fi străinii și cei bolnavi, care călătoresc sau care au alte probleme.

41. Familia este un aspect important al culturii Afganistanului. Bărbații sunt încărcați cu responsabilitatea de a câștiga, în timp ce femeile sunt așteptate să rămână acasă și să servească familia. Cu toate acestea, în Afganistanul modern, este posibil să existe și unele femei care lucrează în orașe și își câștigă existența pentru ele și familiile lor.

42. În majoritatea cazurilor, familia locuiește împreună în aceeași casă. La căsătorie, fiul și soția lui locuiesc separat într-o altă cameră din casă sub același acoperiș.

43. Ospitalitatea joacă un rol semnificativ în cultura și tradiția țării. Vizitatorii sunt tratați cu cel mai mare respect și li se oferă cele mai bune pe care le are gospodăria.

44. Femeile sunt foarte respectate în societate și nu se așteaptă să se amestece cu membrii sexului opus, cu excepția căsătoriei sau a relațiilor de familie directe.

45. De asemenea, se așteaptă ca femeile să poarte haine care își onorează modestia și nu sunt revelatoare. Hainele strâmte și rochiile occidentale nu sunt prea binevenite în societate, cel puțin în zonele rurale. Eșarfele pentru femei sunt recomandabile.

46. ​​Contactul vizual direct între bărbați și femei trebuie evitat.

47. Cadourile sunt un mijloc de consolidare a relației dintre vizitator și gazda acestuia. Vizitatorii pot purta un mic cadou pentru gazdă atunci când sunt invitați la ceai sau mâncare.

48. Afganistanul este o țară multiculturală și multietnică.

49. În ultimii ani, aproximativ 2,6 milioane de afgani și-au părăsit țara de origine și au căutat refugiu în altele.

50. O strângere de mână este cea mai obișnuită formă de salut în cultura Afganistanului. De asemenea, unii oameni își pun mâna pe inimă și fac din cap ușor pentru a arăta respect și aprobare celeilalte părți. Cu toate acestea, strângerea mâinii între membrii sexului opus nu este obișnuită și este evitată.

51. Mâncarea se servește în general pe podea, pe haine confecționate din diverse materiale. Folosirea mâinii drepte în timp ce mâncați mâncarea este norma, iar mâncarea este în general împărțită din același fel de mâncare, cu excepția cazului în care se impune altfel.

52. Gazda face tot posibilul pentru a servi cea mai bună mâncare posibilă și se acordă o atenție specială umplerii farfuriei vizitatorului atunci când este goală.

53. În timp ce consumi alimente, este, de asemenea, o normă să stai într-o poziție respectabilă și nu cu picioarele orientate spre oameni sau picioarele întinse.

54. Căsătoria este considerată un element important al vieții cuiva în Afganistan. Divorțul este rar și nu este binevenit în societate.

55. Poligamia este permisă în Afganistan, însă este rară. Multe dintre căsătorii se consumă între veri.

56. Căsătoriile sunt ceremonii fastuoase de trei zile, în timpul cărora se semnează un contract de căsătorie și cuplul este reunit.