Home » Când, unde, cum » Moș Nicolae. Ce semnificație au de fapt cadourile puse în ghete

Moș Nicolae. Ce semnificație au de fapt cadourile puse în ghete

Manolică Anca / 04.12.2021, 16:56
Moș Nicolae. Ce semnificație au de fapt cadourile puse în ghete

Sfântul Nicolae este una dintre cele mai importante figuri istorice ale creștinismului. A renunțat la toată bogăția sa pentru a-i ajuta pe cei nevoiași și a pus cea mai mare piatră de temelie a religiei creștine! Sfântul Nicolae este prăznuit în fiecare an, pe data de 6 decembrie. Acest lucru l-a făcut făcut să fie cunoscut în popor drept Moș Nicolae, devenind un simbol al începutului sezonului sărbătorilor de iarnă. Iată ce semnificație importantă au cadourile puse în ghete de Moș Nicolae.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Povestea Sfântului Nicolae a început în jurul anului 280, când se năștea în una dintre cele mai bogate familii din cetatea Patara din Asia Mică, astăzi Turcia. Părinții i-au ales un nume cu o semnificație puternică, Nicolae, care, în greacă, înseamnă „biruitor de popor”. A crescut fără să știe ce înseamnă suferința sau sărăcia, dar nu a fost niciodată atras de bogății, simțindu-se responsabil de soarta celor mai sărmani.

Viața Sfântului Nicolae s-a schimbat complet după moarte ambilor săi părinți. A renunțat la averea uriașă pe care o moștenise, împărțind bunurile și banii săracilor din Patara, livrând cadouri anonim, A plecat din casa în care s-a născut, pornind spre Ierusalim, unde s-a alăturat bisericii, ca prelat. Credincios și iubitor de Hristos, acesta a fost prins și aruncat în temniță, în timpul persecuțiilor lui Dioclețian.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Cu toate acestea, el a fost eliberat din temniță, după ce împăratul Constantin cel Mare a ajuns conducătorul romanilor și a poruncit eliberarea tuturor creștinilor. Conform legendelor istorice, el a fost unul dintre Sfinții Părinți care au luat parte la Sinodul de la Niceea. A murit la vârsta de 73 de ani, pe 6 decembrie 343 d.Hr.

Toată lumea creștină ajunsese să vorbească de el ca fiind un om al faptelor bune. Unele dintre actele atribuite Sfântului Nicolae vorbesc despre faptul că a dat zestre pentru trei tinere pentru a le salva de la prostituție, a scăpat mulți oameni nevinovați de la execuție și a hrănit săracii în timpul foametei.

Ce semnificație au cadourile puse în ghete de Moș Nicolae
Ce semnificație au cadourile puse în ghete de Moș Nicolae

Ce semnificație au cadourile puse în ghete de Moș Nicolae

Această tradiție de a ajuta oamenii săraci a fost preluată de un grup de călugărițe din Franța, în Evul Mediu, asa apărând legenda lui Moș Nicolae. Femeile trimiteau mâncare și bani familiilor și copiilor nevoiași și, atunci când erau întrebate despre cadouri, spuneau pur și simplu: „trebuie să fie de la Sfântul Nicolae”.

Astfel, odată cu trecerea timpului a apărut tradiția ca, în ajunul Sfântului Nicolae, pe 5 decembrie seara, micuții să își lustruiască pantofii și să îi așeze lângă ușă. Ei așteaptă ca Moș Nicolae să le pună cadouri și dulciuri în ghete.

Se spune că portocalele și bănuții de ciocolată pe care Moș Nicolae îi lasă în ghete semnifică salvarea acelor fete prin plata zestrei lor în aur. De asemenea, bomboanele tip baston seamănă cu o crosier (toiag lung) de episcop, care este, de asemenea, asociat cu Sfântul.

De-a lungul timpului, imaginea Sfântului Nicolae a evoluat și a devenit mai populară în numele „Moș Crăciun”. Astăzi, se spune că Moș Nicolae aduce fructe și dulciuri, iar Moș Crăciun este cel care aduce jucării și cadouri mai consistente.