Home » Când, unde, cum » Arcul de Triumf din București, program de vizitare. Când și cum se face accesul vizitatorilor

Arcul de Triumf din București, program de vizitare. Când și cum se face accesul vizitatorilor

Voicu Costin / 16.05.2022, 12:13

Unul dintre monumentele de seamă ale României, și-a deschis ușile ferecate cu lacăte, odată cu evenimentul Noaptea Muzeelor, care se desfășoară anual. Arcul de Triumf este deschis în fiecare vară, până aproape de sfârșitul toamnei, tuturor vizitatorilor care vor să îl viziteze și pe interior. Până la această dată, monumentul putea fi admirat doar din exterior. Care este programul de vizitare și până la ce dată poate găzdui turiști?

Când poate fi vizitat Arcul de Triumf din București

Potrivit Primăriei Capitalei, Arcul de Triumf va putea fi vizitat până în data de 30 octombrie, iar accesul vizitatorilor este gratuit. În următoarele zile de weekend programul va fi între 12.00 și 20.00, iar ultima persoană va intra în interiorul monumentului la ora 19.30.

„Persoanele care se bucură de străzile devenite pietonale sunt invitate să încheie plimbarea cu o privelişte inedită asupra Bucureştiului, pe terasa Arcului de Triumf”, anunță Primăria Capitalei.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Conform aceleiași surse, traversarea se va face pe la trecerea de pietoni semaforizată, în intervalul orar anunţat.

„În următoarele zile de weekend programul va fi 12:00 – 20:00, ultima persoană va intra în interiorul monumentului la ora 19:30. Traversarea se va face pe la trecerea de pietoni semaforizată, în intervalul orar anunţat”, a precizat Primăria Municipiului Bucureşti.

Arcul de Triumf

Este un monument situat în partea de nord a Bucureștiului, în sectorul 1, la intersecția șoselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu și Alexandru Constantinescu. Monumentul, proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922, renovat în perioada 1935-1936, și din nou renovat începând din 2014. El comemorează victoria României în Primul Război Mondial.

Arcul de Triumf are 27 m înălțime, cu o singură deschidere și este de formă paralelipipedică. Machetele au fost executate de artiști plastici, iar clădirea este acoperită cu marmură de Rușchița.

Ce pot vedea oamenii la Arcul de Triumf

Arcul de Triumf adăpostește un mic muzeu, care poate fi vizitat doar cu anumite ocazii speciale. Vizitatorii pot vedea patru expoziții: Marele Război al Reîntregirii Neamului (fotografie și film), Heraldica Marilor Familii Boierești (efigii din bronz, fotografii), Arcul de Triumf în Imagini (fotografii, machete), Marea Unire de la 1918 (unde se găsesc și coroanele și sceptrul regal reproduce, fotografii) și pot urca pe terasa superioară.

De ce s-a construit Arcul de Triumf?

Împreună cu Catedrala Încoronării din Alba Iulia, cu Mausoleul de la Mărășești, cu Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, și cu Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I, Arcul de Triumf se numără printre monumentele care comemorează participarea României la Primul Război Mondial de partea Aliaților, la finalul căruia aproape toate teritoriile locuite de români s-au găsit pentru prima dată reunite la un loc.

Odată adunate sumele necesare, anul 1936 a fost consacrat integral definitivării monumentului, care a fost construit din granit de Deva, în stil clasic, după modelul marelui Arc de Triumf de la Paris. Forma sa este aceea a unui paralelipiped, având o temelie de 25 × 11,5m și o înălțime de 27 m. Monumentul are o înălțime de 11 m, o lățime de 9,5 m și o boltă. Stâlpii, pe care se sprijină monumentul au scări interioare, care duc spre terasa acestuia.

Arhitectul Victor G. Ștefănescu a fost însărcinat cu controlul tehnic și administrativ al lucrărilor, care au început în aprilie 1935 și au durat un an și jumătate. Ceremonia inaugurării a avut loc la 1 decembrie 1936, când se împlineau 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu România. Momentul a fost marcat de participarea regelui Carol al II-lea, a mamei sale, regina Maria, a prințului moștenitor Mihai, a membrilor guvernului României și a numeroși invitați de onoare din țară și din străinătate.