Home » Știri » Liderul Statului Islamic își îndeamnă trupele să „păstreze” Mosulul

Liderul Statului Islamic își îndeamnă trupele să „păstreze” Mosulul

George Stanciu / 03.11.2016, 16:19
Liderul Statului Islamic își îndeamnă trupele să „păstreze” Mosulul

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, își îndeamnă soldații să „păstreze” Mosulul, bastionul irakian al jihadiştilor, vizat de o puternică ofensivă a armatei irakiene.

În acest prim mesaj din 2016, difuzat de o publicaţie afiliată Statului Islamic, Al-Furqan, o voce despre care se afirmă că este a liderului jihadist îndeamnă miile de combatanți din Mosul să nu se „replieze” în fața armatei irakiene, ce este ajutată în înaintarea ei de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite.

Apariţiile publice și luările de cuvânt ale lui al-Baghdadi sunt foarte rare, iar din această cauză fiecare dintre acestea este studiată minuțios.

„Păstrarea poziţiilor cu onoare este de o mie de ori mai uşoară decât replierea în ruşine”, transmite liderul Statului Islamic, a cărui stare de sănătate, dar și deplasările din califat reprezintă subiectul unor continue speculații, arată news.ro.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Mosulul, al doilea cel mai important oraş din Irak, este cel mai puternic bastion al Statului Islamic în această ţară. Al-Baghdadi și-a proclamat în iunie 2014 „califatul”, chiar dintr-o moschee aflată în acest oraș. Califatul cuprinde în prezent teritorii cucerite în Irak, dar şi în Siria.

De acum doi ani, suprafața acestor teritorii s-a redus puternic, iar la 17 octombrie armata irakiană a lansat o ofensivă puternică, n încercarea de a recuceri Mosulul.

AFP nu a reușit să dovedească imediat autenticitatea acestui mesaj, intitulat „Ce ne-au promis Allah şi Mesagerul său”, dar specialiști ce studiază mișcarea teroristă sunt cerți de faptul că al-Baghdadi este cel înregistrat.

Lideul Statului Islamic îşi îndeamnă totodată combatanții să atace Arabia Saudită şi Turcia, aceasta din urmă dispunând de trupe staționate într-o bază apropiată de Mosul, dorind să joace un rol în ofensiva asupra oraşului.

Al-Baghdadi îi îndeamnă, de asemenea, pe cei care nu pot ajunge în Siria sau în Irak, să se orienteze către Libia.